dinsdag 27 september 2022

Dinsdag 27 september. Weer terug naar Nederland.

 Vanmorgen om half negen vertrokken uit St. Vith. Het heeft vannacht veel geregend maar gelukkig was het vanmorgen droog. Drie km na de camping kom je op de autoroute A27/E42 die bij Luik overgaat in de A25 naar Maastricht. Vlak voor de grens bij Visé nog getankt bij Avia voor € 1,66/liter. Een paar kilometers verder in Nederland ben je 40 ct duurder uit. De reis ging voorspoedig. Om 9.45 reden we ons land binnen en om 12 uur arriveerden we op Vakantiepark Arnhem onderdeel van de Oostappen groep van de familie Gillis (massa=kassa). Hier betalen we voor 2 nachten € 27,-. Het is een prachtig park met goede voorzieningen. Een overdekt zwembad, verwarmd sanitair, 10 ampère stroom en erg ruime niet afgebakende plaatsen. Kortom het is hier fijn vertoeven. Voor hun website klik hier. 

Vanmiddag met de auto naar het centrum van Arnhem gereden. Ondanks WO II valt er nog wel wat te genieten. De Eusebiuskerk was open. We hebben de toren niet beklommen. De kerk zelf is ook de moeite waard. Jaren geleden was ik hier ook. Het grote verschil is een lege kerk. De ontkerkelijking heeft er voor gezorgd dat er geen diensten meer gehouden worden. Het grote (uit Amsterdam) afkomstige orgel wordt vanwege waterschade niet gebruikt en het prachtige Koororgel staat nu in een onnozel hoekje te protesteren tegen de mensheid zonder esthetisch gevoel. 

De Eusebiuskerk

Interieur naar het oosten

Interieur naar het westen

Het grote Strümphlerorgel

Het Koororgel van de Gebr. van Vulpen

Praalgraf van Karel van Gelre

Kerkstraat

Amsterdamse school

Koepelkerk

Synagoge

Jugendstil

Gevel van het Petersgasthuis


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Donderdag 30 september. Van Arnhem terug naar Leeuwarden.

 Vanmorgen  redelijk vroeg opgestaan en om 8.15 uur verlieten we vakantiepark Arnhem. De temperatuur was 0 gr!! Via de A50 reden we richting...